L’Acadèmia Valenciana de la Llengua clou a Dénia l’Any Maria Ibars amb una jornada que revalua i situa l’escriptora al segle XXI

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha clos l’Any Maria Ibars amb la celebració a Dénia d’una jornada sobre l’escriptora en què s’ha fet una lectura molt actual de la seua obra, revaluant-la i situant-la al segle XXI.

La jornada va ser oberta divendres passat per la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, i l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, qui va qualificar Maria Ibars de “pionera com a dona, com a escriptora i com a escriptora en valencià”.

Grimalt va recordar les paraules pronunciades per l’acadèmica Àngels Gregori, presidenta de la Comissió de l’Escriptora de l’Any 2024, en l’acte d’obertura de l’any Maria Ibars, celebrat a l’ajuntament de Dénia el 29 de febrer passat, coincidint amb la data de l’aniversari de l’escriptora. Citant-la, l’alcalde va afirmar que Maria Ibars “forma part d’una nissaga perduda, que podria anar des d’Isabel de Villena a  Isabel Clara-Simó, i que hem de reivindicar”.

“I a Dénia ja ho fem –va afegir- amb un institut i un carrer que porten el seu nom, amb els taulells amb fragments de la seua obra que jalonen el passeig de les Rotes o amb el seu nomenament com a filla adoptiva de la ciutat des del 25 de febrer de 2016”. “Gràcies a l’AVL, a les persones investigadores i a iniciatives com esta, ara sabem que l’obra de Maria Ibars no caurà mai en l’oblit”, va concloure.

La presidenta de l’Acadèmia, Verònica Cantó, va agrair l’Ajuntament de Dénia “l’acolliment rebut durant tot este any” i va reivindicar que “era peremptori recuperar la figura de Maria Ibars per a la nostra literatura i valorar-la més enllà dels límits físics i territorials emmarcats per la mar i el Montgó”.

 

Cantó va destacar la participació en la jornada d’experts pioners a reivindicar la figura de Maria Ibars, com Carles Mulet, Antoni Prats, Josep Piera o Emili Rodríguez-Bernabeu i d’investigadors que en els últims anys han incidit en la importància de la seua obra.

La presidenta de l’AVL va afirmar que l’objectiu inicial de l’Any Maria Ibars “s’ha assolit, ja que hem aconseguit difondre la seua figura i divulgar la seua obra” i es va mostrar satisfeta que l’esdeveniment haja tingut Dénia com a punt de partida i d’arribada.

 

Cantó va fer un repàs de les diferents activitats desenvolupades durant l’any, destacant l’èxit de l’exposició «Maria Ibars: un paisatge de paraules. Escriure i viure a l’ombra del Montgó», comissariada per Carles Mulet i Rosa Seser, que s’ha pogut visita al Centre d’Art l’Estació de Dénia del 18 d’octubre al 8 de desembre. En este període, la mostra ha sigut visitada per 4.272 persones.

També s’ha muntat una exposició itinerant que, sota el mateix títol, ha visitat més de 50 pobles del territori valencià. A més de les edicions d’obra d’Ibars que ha impulsat l’AVL.

 

Per a finalitzar, un missatge encoratjador de Cantó: “Cal que no defallim en la noble missió de salvaguardar el nostre llegat literari, cultural i lingüístic, a fi de continuar nodrint-lo i fent-lo cada vegada més gran. És, sense cap dubte, el que ens perpetua com a poble”.

Deja una respuesta