Opinió l’equip de govern: Un port que viu d’esquenes a Dénia

La resposta de Ports a la sol·licitud de l’Ajuntament de Dénia d’una concessió de 30 anys per al Museu de la Mar (una moció aprovada per unanimitat de tots els grups polítics en gener del 2023) ha resultat ser molt més decebedora i inquietant del que podríem haver imaginat.

De 30 anys, res de res; cinc, prorrogables a deu. I atenció a la justificació esgrimida per la Direcció General: «El plazo concesional solicitado de 30 años compromete futuros desarrollos que a esta Autoridad Portuaria puedan interesar».

Estem parlant d’un museu, d’una infraestructura cultural i pública, habilitada en l’edifici de l’antiga llotja, rehabilitat en 2019 amb una subvenció del Pla PIP de Generalitat. Un edifici ja emblemàtic de la façana marítima i un museu dedicat a la llarga i important història marítima de Dénia, indeslligable del seu port, el que ara li dona l’esquena i sembla haver esdevingut el feu d’una administració que en cap moment té en compte la ciutat i els seus interessos i necessitats.

Que el Museu de la Mar «compromete futuros desarrollos» és una afirmació realment escandalosa. Si el museu molesta a «futuros desarrollos» serà demolit?

La suspensió del projecte de l’institut Gent de Mar ja ens va fer plantar les orelles: un centre formatiu aprovat dins del Pla Edificant de la Conselleria d’Educació i amb una ubicació idònia, en el port de Dénia, que també tenia el vistiplau de Ports. I un institut d’ensenyament especialitzat demandat per les empreses concessionàries que operen al port mateix i que no troben a la nostra ciutat mà d’obra preparada.

Més que mai, el port de Dénia ha tornat a donar l’esquena a la ciutat amb una administració autonòmica, la governada pel Partit Popular, que el tracta com un «propietat privada» particular destinada a fer negoci.

Per descomptat, l’Ajuntament de Dénia continuarà pagant uns 13.000 euros anuals per l’ocupació del domini públic del Museu de la Mar. I mentrestant, el mateix ajuntament segueix assumint les despeses d’enllumenat i jardineria que corresponen a Ports: 40.000 i 70.000 euros anuals, respectivament.

Del conveni que des del govern de Dénia portem temps demanant per a posar fi a aquest desequilibri en les aportacions, cap resposta.

De la reinversió del 40% del que el port recapta, que no està complint-se, res de res.

De les moltes millores reclamades a Ports, al director general i a la seua comissionada en Dénia, Pepa Font, res en sabem.

Per a cobrar sempre estan disposats.

Per a escoltar el que vol Dénia per al seu port, començant per la convocatòria de l’Espai Port-Ciutat per a resoldre de forma participativa, amb tots els agents implicats, els assumptes que afecten al port, ningú té temps (o interés).

Una resposta decebedora, com sempre; però més alarmant que mai, perque ratifica el complet desinterés de Ports pel que vol Dénia i la seua ciutadania.

I una resposta que evidencia el que ja hem assenyalat en massa ocasions: que la comissionada del Port, tot i ser una regidora de la Corporació municipal, no treballa per Dénia, sinó pels interessos de Generalitat.

Deja una respuesta