Homenatge als maulets en la celebració de la vint-i-vuitena edició de l’APLEC DE LA MARINA
Homenatge als maulets i parlaments de Josep Crespo i Josep Antoni Ahuir en la celebració de la vint-i-vuitena edició de l’APLEC DE LA MARINA
Prop de mig centenar de persones es reuniren el diumenge, a les 11 hores, enfront del monòlit per a celebrar la vint-i-vuitena edició de l’Aplec de la Marina al Castell que, com cada any, commemora la resistència de les tropes austracistes aplegades a Dénia durant la Guerra de Successió i recorda a les persones que lluitaren per les llibertats forals i nacionals del poble valencià.
L’acte, conduït per Joan Mascarell, va comptar amb el parlament cultural sobre la “Vila Vella” de l’arqueòleg Josep Antoni Ahuir. Tot seguit, el regidor de Compromís en l’Ajuntament de Dénia, Josep Crespo, va destacar el caràcter commemoratiu de l’acte no sol com un dia “per a recordar el setge patit per aquesta ciutat en 1708, la sang vessada o els Decrets de Nova Planta”, sinó també un dia per recordar “persones que han lluitat i treballat al nostre costat tots estos anys”, va afegir, destacant la tasca de Paula Espí, Antoni Lluís Carrió i Tomàs Perelló. Tanmateix, Crespo va fer referència a la responsabilitat que tenen els valencianistes, ara amb més representació política que els darrers anys, per posar la llengua “tants anys maltractada” on mereix, així com “millorar el sistema educatiu, en fer fora a Marina Salut, en portar el tren, acabar amb les diputacions, i en protegir i posar en valor el territori, les tradicions, i la cultura”. Quant al partit, Crespo va animar a la militància a seguir treballant de valent com fins al moment, de “baix cap a dalt” i “amb transparència i participació”.
La Colla la Xareta va acompanyar amb la Muixeranga l’ofrena de flors durant l’homenatge als Maulets. Tot seguit els assistents van gaudir d’una estona agradable i d’una “picadeta”.
L’acte continuà amb els parlaments de les joves Imma Hernàndez del Ràfol d’Almunia i de Àngela Gòmez del Poble nou de Benitatxell. Tots dos càrregats d’indignació i malestar pel tancament de la ràdio i televisió pública valenciana, així per exemple Hernàndez va començar el seu discurs explicant que “ens reunim plens de ràbia i impotència després d’haver viscut l’execució d’un servei públic com el de RTVV”, i va comparar les actuacions del govern del PP amb la desfeta que produïren els borbons al Regne de València considerant que “305 anys després no han cessat en el seu intent de destruir-nos com a poble però no ho aconseguiran, perquè els valencians resistirem, però sobre tot perquè guanyarem el futur”.
Per la seua part Gòmez també va fer menció al succeït amb la RTVV acusant al govern del partit popular de portar 18 anys “acabant amb els serveis públics i omplit-se les butxaques de forma descarada i oscena. Mentrestant els ciutadans anem quedant-nos sense vivenda, sense serveis sanitaris i amb l’educació tocada de mort” i assegura que “després d’aprofitar-se’n políticament, manipulant, i enriquint-se amb la ràdio i televisió pública valenciana l’han tancat”. La jove també ha aprofitat per retreure-li al vicepresident del govern, Pepe Císcar, la “poca vergonya d’utilitzar com escut la sanitat quan fa més d’un any que pobles de la nostra comarca no tenen serveis d’urgències nocturnes”. Gòmez també ha volgut deixar clar que el govern del PP “és una estafat, tenim un president del govern al que no va votar ningú, i al que l’acompanyen tota una comparsa de diputats imputats, l’evidencia dels límits als que han arribat a degradar la política valenciana”.