Compromís guardonarà a Tomàs Llopis i Aspencat en la XXIV edició dels Premis de la Tardor
Amb la finalitat de posar en valor la cultura del nostre territori, Compromís organitza un any més els Premis de la Tardor, una celebració consolidada i amb 24 anys d’història, que destaca i reconeix el treball i la labor de promoció cultural, social i/o mediambiental d’una persona i un col·lectiu del nostre territori.
Per això, el divendres 24 de novembre, seran reconeguts l’escriptor i professor Tomàs Llopis, i el grup musical Aspencat, en un acte que tindrà lloc a les 20 hores a la sala Jauja de Baleària. Després, es realitzarà el sopar en la mateixa Estació Marítima.
Com és tradicional, els militants i simpatitzants proposen i voten als candidats. En aquest sentit, el secretari local, Vicent Català, ha valorat molt positivament l’elecció “per tractar-se de figures conegudes i representatives de la Marina Alta en el món de les lletres i la música” i amb les quals “complim un objectiu més d’aquests guardons, com és fer comarca”. A més a més, ha destacat que els candidats “formen ja part de la nostra història cultural, difonent i promovent la llengua pròpia, la cultura i la justícia social a través de les seues disciplines artístiques.”
Els premiats
Tomàs Llopis (Beniarbeig 1954), serà guardonat amb el premi individual “Tomàs Miquel Perelló”. Llopis ha cursat estudis superiors de Filosofia i Lletres en la Universitat de València. Participa en la Junta Directiva i la secció d’ensenyament d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i ha estat professor de literatura en l’IES Enric Valor de Pego, localitat que li va atorgar el reconeixement de fill adoptiu en 2016.
Llopis ha compaginat la seua activitat docent amb la coordinació d’estudis, dossiers i diverses publicacions d’orientació literària, com a L’Aiguadolç, Serra d’Or o Canelobre, així com en l’edició i traducció de poemes estrangers i en recitals poètico-musicals basats en textos de diferents autors en la nostra llengua, com Ausiàs March, Estellés, Carles Salvador o Antoni Prats, entre molts altres. Així mateix, ha participat en espectacles poètics, com L’Odisea o Llibre de Dénia (amb música de Miquel Pérez Perelló), i hi ha col·laborat en diverses actuacions del grup Daniya.
Però la seua faceta com a escriptor és potser la que més destaca, ja que ha estat curador i autor de llibres i publicacions tant de caràcter didàctic, de recerca i d’estudis literaris, com de narrativa i poesia. Per això, ha sigut reconegut amb premis com el Iaraní (Gandia, 1996) amb l’obra Músic pagat no fa bon sota; el premi 25 d’abril de Poesia (Benissa, 1999) amb Palau de cendra; el Joan Climent (Gandia, 2002); i amb el Premi Andròmina de narrativa dels Premis Octubre (2012) per la seua novel·la històrica Hi ha morts que pesen cent anys.
Pel que fa al premi en categoria de col·lectiu, Aspencat és un grup de música provinent de Xaló i nascut en l’any 2005. Està marcat per un estil propi, producte de la particular forma de fondre música electrònica, ska, reggae i dancehall, amb una lírica en valencià, crítica, combativa i de denúncia de les condicions polítiques existents entre 2005 i 2015, període de la seua activitat discogràfica.
Malgrat fer-ho en temps poc avantatjosos, amb la seua música ha posat en valor la nostra llengua, traspassant fronteres amb les nombroses gires i actuacions en festivals nacionals i internacionals, com el Viñarock, el Rototom Sunsplash o el Saville, entre molts altres.
Amb 6 treballs publicats, una energètica posada en escena, la seua originalitat musical i centenars de concerts a l’esquena, no és d’estranyar que Aspencat s’haja convertit en un dels grups més consolidats del territori valencià i referent de tota una generació, al costat d’altres com la Gossa Sorda, Obrint Pas o Orxata Sound System. Després d’anunciar la seua retirada, durant el 2017 han estat realitzant la gira d’acomiadament amb concerts per ciutats de tot el territori nacional.