Opinión Psoe Dénia : Fer esperpents quan ja no cuinen el Pla General

Fer esperpents quan ja no cuinen el Pla General

“»El Pla General avança inexorablement cap a la seua aprovació, mentre grups de pressió pretenen pràctiques antidemocràtiques.»

Quan no hi ha arguments, l’única alternativa és l’esperpent. El dimecres en la sessió del Consell d’Urbanisme es va viure una situació surrealista, en la qual, alguns membres decidiren abandonar la sessió en la qual es pretenia donar participació al Consell en el procés de informació pública del projecte de modificacions del Pla General Estructural.

El passat mes de novembre, el plenari de l’Ajuntament de Dénia decidia exposar públicament les modificacions que es pretenen introduir en el PGE abans d’adoptar-les. Aquest projecte de modificacions estarà exposat fins el 9 de gener. És una fase d’informació pública prèvia a la incorporació de les modificacions i necessària per tal de contrastar-les amb la ciutadania i millorar-les.

El membres del CEDMA i associacions afins no ho han entès així. No han volgut participar retirant-se de la sessió. Reclamen entrar en la cuina, i prendre decisions. No obstant, la potestat de fer planejament és de l’administració, es tracta d’una funció pública que té com a objectiu preservar l’interès general per sobre dels interessos particulars. Evidentment que aquesta potestat s’ha d’exercir amb transparència i participació, per això el PGE ha desplegat des de 2016 un intens procés de participació pública i vam crear el Consell d’Urbanisme. Aquest equip de govern creu en la participació, i per això, des de 2015 hem posat en marxa mecanismes com els Regidors de Barri i diversos processos participatius concrets (pressupostos participatius, procés de participació del PGE, etc…)

L’actitud del CEDMA i d’associacions afins posen de relleu que en la nostra societat hi ha una important manca de cultura participativa. El que reclama el lobby és tindre informació privilegiada i compartir la potestat de prendre decisions al mateix nivell que l’administració o els representants públics . Aquesta demanda, sense dubte, és fruit d’anys de permissivitat dels governs de la dreta. En el passat han estat els grups de la dreta i associacions els que han entrat en la cuina i han posat per davant dels interessos generals els seus particulars en la presa de decisions públiques. Bastant significatiu és també que, els grups polítics de dretes de la corporació municipal, votaren en contra de l’exposició pública de la proposta de modificacions del PGE en el plenari de novembre, és a dir, s’oposaren a donar participació a la ciutadania en els canvis que es pretén introduir en el PGE.

L’statu quo sent amenaçat els privilegis que han tingut en un passat recent, un passat en el que l’administració governada per la dreta era exigua. Ara, quan hi ha hagut canvi de govern i l’administració ha recuperat el seu paper i les seues funcions, els lobbys posen en entredit les polítiques públiques en matèria d’ordenació del territori. Treballar per un model territorial més sostenible, per un pla general participat i que pose el focus en les persones i en recuperar la ciutat existent és una tasca titànica en aquest context.

El PGE segueix la seua tramitació inexorable pel bon camí, malgrat els quantiosos pals en les rodes. Una vegada finalitze l’actual procés d’informació pública i s’estudien les noves al·legacions, es procedirà a donar resposta a totes i cadascuna de les al·legacions i a preparar la Proposta Definitiva de Pla General per a remetre-la a Conselleria per a la seua aprovació.

Grup Municipal Socialista de Dénia

Deja una respuesta