La pregonera María Jiménez » “Les falles han de ser un reflex de la societat que volem: igualitària, justa i inclusiva»


Diumenge de vesprada, amb la treva que va oferir el cel, les falles de Dénia van poder celebrar l’inici oficial de la festa. Després del berenar infantil, en el que la xicalla fallera va arreplegar les seues insígnies, el mon faller es va reunir a la plaça de l’Ajuntament per a celebrar la crida i el pregó.


Maria Jiménez, de la falla Campaments, tenia enguany l’encàrrec de pregonar que comencen les falles, i ho va fer, com va prometre, amb un discurs inclusiu, per la igualtat i amb el record de Vicent Andrés Estellés en la plaça. I és que, la pregonera va repartir, entre les persones assistents, 650 flors de paper en record dels versos del poeta valencià, reafirmant la importància del valencià, que ha de ser “la veu del carrer, dels casals i no hem de permetre que ningú creme la nostra veu, defensar-la no és només un acte de fidelitat a la nostra història, sinó també un compromís amb el futur, perquè una llengua viva és un poble viu”.

“Les falles han de ser un reflex de la societat que volem: igualitària, justa i inclusiva. La festa és de tots i de totes, i ha d’avançar amb la mateixa força cap a la igualtat que ho fa la societat. No parlem de canviar la tradició, sinó d’enriquir-la, d’obrir-li portes i finestres perquè l’aire fresc de la diversitat faça créixer encara més la flama que ens uneix”, va afirmar la pregonera.

Pregó 2025 Maria Jiménez.

Bona nit, falleres i fallers,

Hui, ens reuneix el foc que ens encén l’ànima, i la festa que ens fa poble.
Hui, l’esperit i la cultura de la nostra terra s’uneixen per fer-nos vibrar.
Hui, la nostra festa és la veu d’un poble que sap celebrar la vida amb la mar com a testimoni i el Montgó d’etern vigilant.

Un any més, Dénia es prepara per a acollir al ritme de la pólvora, la música i la germanor, la millor festa del món.

Aquest és el moment en què la tradició s’encén com una flama viva, plena de memòria i d’esperança que ens recorda qui som, d’on venim i cap on volem anar.

Vicent Andrés Estellés, ens deia que “Un poble no és poble si no té memòria.” I nosaltres, falleres i fallers som els encarregats de custodiar aquesta memòria, de transmetre els versos de generació en generació, recordar les històries que s’escriuen cada març en forma de festa i cartó.

Les Falles són una forma de dir-nos que encara som ací, “d’assumir la veu d’un poble, el nostre poble”. Cada casal, cada barri, és un trosset de nosaltres. Un crit de vida, un esclat de bellesa, un art efímer, però inesborrable.

És temps de falles que s’alcen orgulloses en les places, com temples d’art i sàtira. És temps de ninots que ens fan somriure i reflexionar, i de flames que en consumir-se, ens recorden que de la cendra tornem a començar.

Però també és temps d’una oda a l’esforç col·lectiu, al talent dels fallers i les falleres, perquè les falles no serien possibles sense vosaltres, les persones que poseu el cor i les mans, la passió i la il·lusió.

Al llarg dels anys, les dones, han sigut custòdies de la nostra tradició i cultura, pilar invisible, però imprescindible. Elles, amb la seua passió i esforç, han ajudat a construir les falles, tal com les vivim hui, gràcies a les seues tasques organitzatives, artístiques i familiars que han sostingut la festa.

El talent de les dones, brilla en cada detall: en les agulles que cusen, en les paraules que reciten i en els traços que modelen ninots plens d’emoció.

No sols les nostres Falleres Majors, totes les dones que representeu les falles, presidentes, secretaries, tresoreres, delegades; porteu en el cor la veu i l’esperit, sou el nostre orgull!

Líders, que inspireu a les noves generacions, el futur de les falles serà tan gran com la força de les dones que les fan possibles, i aquesta força, només es multiplica, quan celebrem la diversitat i treballem junts homes i dones per la igualtat.

Les falles han de ser un reflex de la societat que volem: igualitària, justa i inclusiva. La festa és de tots i de totes, i ha d’avançar amb la mateixa força cap a la igualtat que ho fa la societat. No parlem de canviar la tradició, sinó d’enriquir-la, d’obrir-li portes i finestres perquè l’aire fresc de la diversitat faça créixer encara més la flama que ens uneix.

Aquesta festa és patrimoni de la humanitat, perquè està viva, perquè ens representa i perquè sap adaptar-se als temps. Així, continuarem avançant per fer de les falles una festa en què totes les veus, totes les mans i totes les mirades siguen igual de valioses.

Si alguna cosa ens defineix als fallers i falleres, és el nostre gran cor i solidaritat, perquè això són les falles, una festa que crema per renovar-se, però que també il·lumina en moments d’ombra. Continuem sent solidaris, perquè només junts podem alçar-nos davant qualsevol adversitat.

Fallers i falleres, tenim un tresor entre les mans que ens identifica com a poble, la nostra llengua. La llengua valenciana, la llengua, que ens ha permés contar històries, transmetre emocions i mantindre viva la nostra essència. La llengua amb què escrivim els nostres llibrets, cantem albaes i recitem els versos que omplin els nostres carrers.

El valencià ha de ser la veu del carrer, dels casals i no hem de permetre que ningú creme la nostra veu, defensar-la no és només un acte de fidelitat a la nostra història, sinó també un compromís amb el futur, perquè una llengua viva és un poble viu.

Parlem valencià, celebrem-lo, cuidem-lo, estimem-lo, perquè és la veu de la nostra terra i l’ànima de la nostra festa!

Permeteu-me també una reflexió. Les falles són crítica i sàtira, però també un esforç diari. Cada acte, cada detall, és fruit de la il·lusió, el treball i el sacrifici de moltes persones.

Per això, cal respectar i valorar el que fan les persones que dediquen el seu temps i energia a mantindre viva la festa.

Les crítiques són benvingudes si sumen, si ajuden a créixer, però aquelles que divideixen o desmeréixer el treball dels altres, no tenen cabuda en la nostra festa. Les critiques sense empatia, ni voluntat de millorar no aporten res; el respecte i el diàleg, ens farà millors.

Xicalla fallera, vosaltres sou l’alegria, la il·lusió i el futur de la festa. Amb les vostres rialles i la vostra infinita energia, sou l’essència més pura. Per a vosaltres, cada desfilada és un somni fet realitat, cada coet, un esclat de felicitat, i cada racó del casal és un lloc on començar a estimar i a comprendre les falles.

Menuts i menudes, la festa que avui celebrem serà demà la vostra, i està a les vostres mans que continue viva, plena de tradició i renovació. Gaudiu de cada moment, apreneu dels majors i somieu amb el dia en què sereu vosaltres qui porteu a l’endavant la festa, sempre amb la mateixa alegria i estima que demostreu hui.

I ara, vull adreçar unes paraules a la nostra joventut, el futur, però també present, d’aquesta festa. Les falles necessiten la vostra energia, la vostra creativitat i el vostre compromís. És hora de sumar-se, de participar, de fer-se sentir! Les comissions necessiten mans noves, veus joves i ments plenes d’idees. Animeu-vos a ser part activa d’aquesta tradició, a aprendre dels qui han vingut abans i aportar la vostra visió per continuar renovant-la.

El relleu generacional és essencial així que, a tots els joves de Dénia, vos dic: acosteu-vos al casal, impliqueu-vos en les tasques diàries, feu que aquesta festa siga tan vostra com dels vostres pares i avis. Només així ens assegurarem que la flama mai s’apague i continue encesa en cada racó de la nostra ciutat.

Ha arribat el moment, celebrem no sols una festa, sinó que som un poble que estima la seua cultura i les seues tradicions, celebrem el llegat d’unes mans que treballen, uns cors que estimen i unes veus que fan de Dénia una terra de llum, foc i festa.

Que els carrers de Dénia s’òmpliguen de color, de vida i soroll, i quan les falles es cremen amb força, que el fum de la cremà porte al món un missatge d’orgull, de festa i d’esperança.

Endavant, Dénia! Que comencen les Falles de 2025!

Deja una respuesta