L’Ajuntament de Dénia continua celebrant Maria Ibars amb l’edició d’un conte i un retrat de l’autora creat per Castejón

Finalitzat el 2024, que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va dedicar a l’escriptora Maria Ibars organitzant un bon assortiment d’activitats en col·laboració amb l’Ajuntament de Dénia,  el consistori denier continua amb els actes d’homenatge a l’escriptora, filla adoptiva de la ciutat. Aquest dijous s’ha presentat a la biblioteca infantil el conte Maria Ibars. A la vora de Penyamar, a l’ombra del Montgó, una petita joia amb textos de l’escriptor i periodista Toni Reig i il·lustracions de Sofia Armengol.

La publicació, coordinada per la Biblioteca Pública Municipal, va adreçada a l’alumnat de 8 a 11 anys, tot i que té un caràcter divulgatiu que convida a llegir-la a qualsevol edat. El conte es farà arribar a tot l’alumnat de 4t, 5é i 6é de primària dels col·legis de Dénia, la Xara i Jesús Pobre. També es distribuirà en les biblioteques dels instituts de Dénia, i en les biblioteques públiques de la Marina Alta.

L’autor dels textos, Toni Reig, acompanyat per l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina i la cap de l’àrea de Biblioteques de Dénia, Llúcia Signes, ha reconegut que escriure sobre Marina Ibars no ha estat tasca fàcil. “No té grans moments en la història. Maria Ibars era una dona, mestra, que donava classes i que escrivia a sa casa. Una persona senzilla”, diu Reig. I açò és el que ha volgut transmetre en el conte, “que eixa dona normal també és una heroïna  que no cal ser superheroi per a tindre un model a seguir”.

Toni Reig ha indicat que per a elaborar els textos ha mesclat dades de la biografia de l’autora i altres sorgides de la lectura (de vegades, relectura) de la seua obra, basant-se en investigacions de Carles Mulet sobre l’escriptora, “la paisatgista de Dénia i la Marina Alta”.

Ha exalçat també Reig el treball de la il·lustradora, Sofia Armengol, amb trajectòria en este tipus de publicacions. L’artista ha enfrontat el repte d’imaginar-se Maria Ibars a partir de les poques imatges que hi havia d’ella fins que, per mediació del denier Pepe Sala, se’n van aconseguir una allau per a l’exposició central de l’Any Maria Ibars, “Maria Ibars. Un paisatge de paraules. Escriure i viure a l’ombra del Montgó”, inaugurada a Dénia el 18 d’octubre de 2024.

Finalitzada la presentació del conte, s’ha presentat a l’Espai Castejón de la Casa de Cultura un retrat que l’artista ha realitzat de Maria Ibars a instàncies de l’Ajuntament de Dénia. Castejón s’ha inspirat, assegura, en quatre o cinc fotos d’ella en blanc i negre i ha posat, açò sí, “molt de carinyo”.

El retrat de Maria Ibars s’exhibeix acompanyat d’obres del pintor Enrique Pastor de Velasco, gendre de l’escriptora, i un dibuix i una fotografia de Patricia Payá, rebesnéta de l’escriptora.

 

Deja una respuesta