L’ajuntament de Xaló celebra la jornada de Portes Obertes de Serveis Socials de la MASSMA i fa balanç dels avanços em matèria d’inclusió social
El passat divendres 18 de maig es va celebrar a Xaló una jornada de portes obertes de Serveis Socials. Aquest acte té com a objectiu informar a la ciutadania dels molts serveis que el consistori ofereix als seus habitants.
Xaló forma part de la MASSMA o Mancomunitat de Serveis Socials de la Marina Alta. En cadascuna de les poblacions que en formen part, la massma s’encarrega de coordinar i prestar atenció de serveis socials.
La jornada de les portes obertes dels Serveis Socials és una iniciativa de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat que té com a objectiu donar visibilitat a la tasca que fan les i els professionals dels diferents Serveis Socials. Aquest acte és important ja que, durant molts anys, els Serveis Socials s’havien quedat en un segon pla, sense els recursos necessaris per poder dur a terme la seua tasca tan important.
Actualment la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives treballa per redactar una nova llei que regule els Serveis Socials, doncs la llei vigent, la llei 5/1997 de 24 de juny de 1997, es troba totalment desfasada en relació a les necessitats de la societat actual. Segons Jana González, la regidora d’Igualtat i Serveis Socials, ha declarat que ‘garantir els drets socials no deu ser una decisió política, si no una obligació per part de l’administració, per tant, cal tindre una llei de Serveis Socials que ho garantisca’.
La regidora ha destacat també que estem vivint un canvi del model social que es tradueix amb més avanços socials: més professionals en els equips de serveis socials, més recursos socials i un increment considerable del suport financer. Així, la MASSMA, ja va rebre al 2016 un total de 193.590 € euros de la CIPI (Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives). De la mateixa manera, aquest any la MASSMA ha rebut un total de 682.680 €. Per que fa al personal contractat, s’han incorporat a la MASSMA 12 professionals nous, sumant un total de 34 professionals, un increment significatiu a partir dels 10 que hi havia abans del 2017. En l’actualitat s’està duent a terme un procés selectiu per contractar dos advocats o advocades més (un o una dels quals a mitja jornada) i un treballador o una treballadora social més. Aquest increment ha suposat una baixada del rati d’habitant per professional, que abans era d’un treballador o treballadora per cada 4.222 habitants, al percentatge actual de un treballador o treballadora per cada 1.809.