L’ecosistema comarcal d’alimentació de la Ciutat Creativa fa les primeres passes a Orba

 

Productors, comerciants, sindicats i tècnics del món agrari i pesquer posen en comú experiències i problemàtiques

L’elaboració d’un diagnòstic sobre el territori que permeta a la Marina Alta avançar en la consolidació d’un Ecosistema Local d’Alimentació va fer un primer pas dissabte passat al Centre Cívic d’Orba, on es va celebrar un taller participatiu centrat entorn a la comercialització i consum dels productes autòctons. La sessió de treball ha estat convocada per l’Oficina d’Innovació i Creativitat de l’Ajuntament de Dénia, organisme encarregat de portar a la pràctica el projecte Dénia&Marina Alta#Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Orba.

Al taller van assistir productors, comercialitzadors, sindicats agraris, tècnics de l’administració, comerços de producte local i elaboradors de diferents sectors agroalimentaris de la Marina Alta, convidats a que exposaren les problemàtiques que els afecten i les iniciatives que poden fomentar una millor relació entre productors, consumidors i hostalers.

Després de rebre informació sobre els projectes que es volen desenvolupar des del Pla d’Acció Dénia&Marina Alta#Tastinglife, la inspectora de consum de la Conselelria de Sanitat Mavi Seguí va insistir en la necessitat de que la producció autòctona s’ajuste a les disposicions sanitàries per tal de presentar una oferta segura i fidel a l’autenticitat. A més va insistir en què ara és un bon moment per reivindicar i fer canvis normatius que afavorisquen la producció tradicional, sana, ecològica i respectuosa amb el medi ambient, perquè són conceptes sobre els quals la societat i les institucions estan cada vegada més sensibilitzats.

A l’hora de posar en comú els reptes que ha d’afrontar un sistema comarcal d’auto-abastiment alimentari, els participants van plantejar qüestions com les característiques que ha de reunir un producte originari de la comarca per ser competitiu o cóm donar a conèixer el producte local i comunicar el projecte als ciutadans i visitants.

UN TERRITORI SINGULAR AMB UN GRAN POTENCIAL

Tots el participants coincideixen en valorar que partim d’un territori singular, al que li ve molt be un projecte com Dénia&Marina Alta#Tastinglife que mostre els valors i el potencial agroalimentari de la Marina Alta. Destacaren l’ampla tradició i diversitat gastronòmica, que cal reforçar amb programes d’innovació agroalimentària des del respecte a la tradició, però oberts a l’evolució, de manera que servisca per generar ocupació i activitat econòmica sostenible, i facilitar que es puga viure del camp de manera complementaria al turisme. El paisatge agrícola es considera igualment un valor turístic important.

Entre les necessitats apuntades en el taller figuren la diversificació de l’oferta, la introducció de canals curts de comercialització, el disseny d’estratègies de venda i la conveniència d’identificar el producte local, de manera que el consumidor sàpìga d’on ve i on pot adquirir-lo amb garanties. En aquest sentit, es va proposar la creació d’un segell que reforce i potencie la imatge del producte fet a la Marina Alta, que done eixe valor diferencial amb una garantia d’origen que reunisca uns requisits sòlids i avaluables.

El paper de l’hostaleria va ser especialment subratllat en el debat de les conclusions. El sector, amb el seu volum potencial de compra, pot afavorir la consolidació de les empreses de producte local i professionalitzar les activitats lligades al territori. Es considera que el sector hostaler i turístic és també essencial per donar visibilitat al producte local i donar-li el valor identitari i cultural que es mereix.

Respecte a l’administració local i autonòmica es considera que han d’involucrar-se en el projecte, coordinar actuacions, simplificar les tramitacions burocràtiques i facilitar els fonaments de els iniciatives del sector ajustades als criteris que inspiren el model deñ sistema agroalimentari proposat.

El taller de Producció i Comercialització ha sigut el primer convocat por l’Oficina d’Innovació i Creativitat amb la intenció de conèixer les opinions de tots els agents i sectors involucrats en les activitats agroalimentàries i hostaleres. En les pròximes setmanes s’abordaran altres àmbits d’actuació relacionats amb la Formació i Gestió del Territori, el Turisme, la Gastronomia, la Tradició i el Patrimoni Rural. De les conclusions de tots ells eixirà el diagnòstic territorial que marcarà els eixos per a posar en marxa el projecte Dénia&Marina Alta#Tastinglife. La participació en els tallers està oberta a qualsevol interessat, que pot inscriure’s o rebre informació enviant les seues dades i activitat al següent correu electrònic: bancalet@deniacreative.city

tallerorba03 tallerorba01