Mar Moncho Roselló, de la Falla Baix La Mar: «Les falles són tradició, són història i costums»

LES FALLES: TRADICIÓ I EVOLUCIÓ

Ja som moltes falleres i molts fallers qui hem reflexionat, mitjançant aquest escrit, sobre què signifiquen les falles, què són per a nosaltres. Ara, sent el meu torn, pense en què representen per a mi i me’n adone que són una part fonamental de la meua vida; formar part de Baix la Mar ha influït, fins i tot, en el meu desenvolupament com a persona.

Reflexione i arribe a la conclusió de que són un munt d’elements els que donen vida a les falles. Treball, compromís, cultura, innovació, aprenentatge, festa, art, crítica, costums, amistats, família,… i una infinitat d’elements més. Però, sobretot, crec que el que més ens uneix als fallers i falleres és el sentiment per la falla. Allò que sentim quan ens vestim, quan veiem el monument plantat després d’un any de feina, allò que sentim durant els tres dies de falles, el que sentim en l’ofrena… El sentiment d’un faller o una fallera és inexplicable, però qui és faller/a de cor, sap del que parle.

Continuant amb la reflexió, em pare a pensar en què són les falles avui, què han sigut i què seran. I posant la vista enrere, puc confirmar que les falles són tradició, són història i costums, una festa amb molts anys a les seues esquenes que encisa a tothom. Però, també són canvi, evolució i adaptació.

Els anys van passant, la població va canviant, progressant, i les falles han tingut la capacitat d’adaptar-se i créixer al mateix temps que ho fa la resta de la societat. En concret, vull destacar com la participació de les dones evolucionà dins la festa fallera, al igual que ho va fer en la societat en general. En aquest sentit, m’agradaria parlar de la introducció, des de fa uns anys, del compromís explícit per la igualtat entre dones i homes en la festa de les falles.

Com a feminista i fallera des de ben menuda, em senc molt feliç de que la festa fallera haja donat aquest pas tan important. Estic realment involucrada, tant a nivell personal com professional, amb la consecució de la igualtat entre dones i homes i veure que les falles, festa que tant estime, s’haja compromès amb la igualtat significa molt per a mi.

Sóc fallera d’una comissió pionera en la introducció de noves iniciatives i projectes en torn a la igualtat. Hem plantat monuments, fet presentacions i bàndols amb aquest lema. Però, sobretot, hem sigut la primera comissió de Dénia en crear una delegació d’igualtat, l’any 2018.

Actualment, forme part d’aquesta i el fet de poder, implicar-me, posar en pràctica els meus coneixements en el món de les falles, treballar per l’empoderament de les dones, per la igualtat d’oportunitats, de drets, de representació,  de responsabilitats, etc. em fa molt feliç i dona encara més sentit al meu compromís com a feminista. Inclús, influeix encara més en allò que la falla significa per a mi, simbolitzant, també, empoderament, igualtat i no discriminació.

Per acabar, pense que aquest repte entorn a la lluita per la igualtat entre dones i homes  representa una mostra perfecta de com les falles són evolució, canvi i adaptació. Em senc molt feliç de que la Falla Baix la Mar, i els fallers i falleres ens impliquem i comprometem en un dels reptes fonamentals de la societat actual; aconseguir la igualtat entre dones i homes.

Sé que encara queda molt per treballar, no obstant, crec que ens trobem en el camí correcte per a aconseguir-ho. Estic segura que la meua comissió, Baix la Mar, aconseguirà combinar la tradició amb un futur igualitari entre dones i homes.

Mar Moncho Roselló

Deja una respuesta