Patrimoni i Cultura, pilars fonamentals del programa per a contribuir a la riquesa social i econòmica segons Compromís
Compromís continua fent públic temes del seu programa, encara que segueix obert a les propostes de la ciutadania a través dels canals que han habilitat, i recorden que el pròxim dijous, 4 de maig, es repassarà íntegrament amb un cafè obert a les 17.30 hores en la cafeteria de la Casa de la Cultura de Dénia.
Avui han anunciat diferents propostes de Cultura, entesa com “un pilar crucial de l’aposta de Compromís” ha dit Rafa Carrió, candidat a l’alcaldia i el que va estar regidor de Cultura i Educació de 2015 a 2019. “Els ajuntaments hem d’aplicar polítiques que beneficien l’accés general a la cultura, així com potenciar als mediadors, creadors i productors culturals de Dénia, per això incrementarem el pressupost, no sent mai inferior al 3%”.
Persones i Cultura.
“Amb l’objectiu de reforçar la posició de Dénia com a referent cultural i fer-la més participativa” des de Compromís el primer que faran és reimpulsar el Consell de Cultura, “un òrgan que vam crear amb la finalitat de servir d’espai de diàleg, coordinació i participació dels agents públics i privats en la gestió de la programació i els recursos culturals i que no ha tingut protagonisme esta legislatura” ha dit Carrió. Des d’ací s’elaboraria un Pla Estratègic que recolliria les necessitats i planificació d’actuacions amb la veu del teixit local.
A banda del que puga sorgir d’aquesta eina inclusiva, Compromís aposta per crear nous festivals d’arts i música de referència amb companyies comarcals, així com facilitar la burocràcia i els espais públics per a celebrar festivals de música i art que siguen atractiu turístic. Així mateix, impulsar la celebració de Fires Culturals en els dies mundials de diferents manifestacions artístiques; creació de nous premis i certàmens temàtics per a afavorir la creació local; o facilitar l’art al carrer en totes les seues expressions, amb una programació consensuada, circuits i mediació en els permisos; embellir espais urbans amb escultures, obres d’artistes de Dénia i apostar pel Recicla-Art.
Per a potenciar el sector privat de la cultura, s’afavorirà la creació d’indústries culturals amb ajudes als nous empresaris i emprenedors, i a projectes i espectacles de l’entramat cultural. Paral·lelament, es treballarà per aconseguir línies de subvencions destinades al teixit associatiu i empreses, i “ens comprometrem a ajudar en la difusió i condicionament d’espais culturals que afavorisquen la creació cultural”. En eixe sentit també, s’aposta per crear una plataforma online de cultura local per a donar a conèixer els productes i serveis del teixit social i empresarial dedicat a la cultura.
A banda, s’estudiarà la creació de seus de l’IVAM i el MUVIM per a fer accessible la cultura dels grans museus valencians a Dénia i treballar per ser Capital Cultural Valenciana.
Patrimoni cultural
El Museu del Mar, el clúster cultural de Cavallers, el Verger Alt del Castell, o la Biblioteca Pública són alguns dels exemples d’obres amb Compromís que mostren el treball dedicat a posar en valor el patrimoni cultural. “Creiem que Dénia te un potencial patrimonial molt gran encara per seguir potenciant i oferir al turista com a reclam additiu al tradicional sol, platja i gastronomia”.
Més museus: Compromís proposa la museïtzació dels baixos dels Maristes, de les restes del Fortí, i la rehabilitació dels Bunkers, del Trinquet com a espai cultural, i la posada en valor de totes les restes històriques de Dénia, realitzant activitats culturals relacionades. Per exemple, potenciar els jaciments de Benimaquia i fer una fira etnològica. A més a més, formula fer un Museu cultural-tecnològic del Ferrocarril en l’edifici de la Faroleta II “perquè la memòria del Tren a Carcaixent perdure i no oblidar que volem el tren Gandia-Dénia”; aposta també per fer Centre d’Interpretació en la Faroleta; així com arribar a un acord per a donar-li solució definitiva a la Caldera del Gas, obrint Carlos Sentí.
Això sense oblidar la necessitat de portar endavant el Pla Director del Castell; crear rutes connectades amb tots els espais, i una plataforma QR amb guies explicatives i audioguies del Castell, carrers, edificis històrics, museus i sales; i de la digitalització dels fons històrics municipals. Per últim, treballaran en la reversió de la titularitat pública de tots aquells béns immatriculats de forma il·legítima per l’Església.
Llengua
“Sense oblidar-nos que la llengua és una part fonamental del que som com a cultura, des de Compromís continuarem potenciant-la en l’àmbit públic i donant-li el lloc que es mereix com a llengua pròpia” ha postil·lat Carrió. Així, crearan una normativa de Convivència Lingüística per a garantir que com a mínim el 50% d’activitats públiques (culturals, esportives, socials…) tinguen el valencià com a llengua vehicular.
Els valencianistes advoquen per garantir l’ús de la llengua cooficial en tots els elements municipals, com a requisit, i per implementar ferramentes per a la no discriminació lingüística de les i els valencianoparlants en cap àmbit de la vida pública. Així també, es crearà un servei d’acompanyament i suport lingüístic adreçat a les persones migrades, i s’augmentaran les campanyes municipals de promoció.