Quasi 500 consultes ateses és el balanç de les campanyes “Amb dos dits de front” d’agost
La Regidoria de Benestar Social, encapçalada per Cristina Morera Vengut, mitjançant la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de Dénia, ha realitzat durant el mes d’agost dues campanyes de prevenció d’addiccions, una a la zona d’oci nocturn de major afluència juvenil i l’altra durant les festes de Moros i Cristians baix la consigna ‘AMB 2 DITS DE FRONT’- “SI ET PASSES, T’HO PERDS” amb la ONG Controla Club, els resultats de les accions realitzades són:
-Campanya realitzada dissabte 11 d’agost des de les 23’00 fins a les 3’00 de la matinada en la zona de Marina el Portet, amb intervenció en estant informatiu: es van repartir diferents pamflets amb informació sobre alcohol i altres substàncies com cannabis, cocaïna, speed i MDMA; obsequis de merchandising com ventalls, llinternes, llibretes i xiclets; així com també es va convidar a participar en una enquesta d’hàbits. Resultats: 200 enquestes emplenades; 350 consultes ateses i el total de població participant/beneficiaria ha sigut de 350 persones d’edat entre 16 i 30 anys, perfil jove
-Campanya realitzada dimarts 14 d’agost des de les 17’30 a les 21’30 h durant la desfilada infantil de Moros i Cristians al Carrer La Via, amb intervenció en estant informatiu: es van repartir diferents pamflets amb informació sobre alcohol i altres substàncies; obsequis de merchandising com ventalls, llanternes, llibretes i xiclets; i també es va convidar a participar en una enquesta d’hàbits. Resultats: 80 enquestes emplenades; 100 consultes ateses i total de població participant/beneficiaria va ser de 150 persones d’edat entre 30 i 50 anys, és a dir, perfil adult.
Respecte a la primera es tractava d’arribar a la població jove en el seu propi espai d’oci i diversió i abans d’ avançada la nit, amb l’objectiu d’oferir una informació clara, objectiva i realista sobre l’ús/abús de substàncies i més especialment sobre l’alcohol, desmitificar creences errònies i arribar al jove amb missatges realistes, reduir els riscs associats al consum i afavorir conductes saludables, de responsabilitat i sentit comú en les seues decisions. Pel que fa a les persones destinatàries de la intervenció: població jove; predisposada a rebre la informació, que va respondre amb implicació i amb una participació alta i favorable.
Pel que fa a la segona campanya, es tractava d’ arribar a la població en la festa de Moros i Cristians, per tal de sensibilitzar, conscienciar i promoure missatges preventius i realistes sobretot pel que fa al consum d’alcohol en contextos de festejos populars, i així contribuir a preservar, promocionar i afavorir unes festes saludables, segures i de qualitat. Els subjectes de intervenció més implicats van ser persones adultes, algunes acompanyades pels seus fill@s, amb implicació i participació en l’ acció.
La UPCCA, el Servei de Prevenció d’ addiccions, fa una valoració més que positiva per la participació activa i implicació de la població en les activitats, al voltant de 500 persones en les 2 accions preventives.
Cal recordar que aquestes campanyes del mes d’agost es sumen a les 3 realitzades en el mes de juliol en plena Festa Major que també van contar amb estants informatius amb accions preventives, arribant a la població -jove i jove-adulta- des del seu propi espai d’oci i diversió.
Volem remarcar, que encara que aquestes campanyes són molt necessàries, només són complementàries al paper fonamental que juga l’educació i socialització del propi àmbit familiar, escolar, social i comunitari per tal que els nostres joves pugen “AMB 2 DITS DE FRONT”, mirant-se en els adults i societat del seu l’entorn, que ha de “pregonar amb l’exemple” des de la pròpia conducta responsable i saludable. Tots són corresponsables com a agents preventius!