Concedit el II Premi d’investigació i assaig “ANTONI LLUIS CARRIÓ I ARTIGUES” al sociòleg Victor Agulló ia l’arquitecte Josep Maria Congost

L’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta acaba de fer pública la decisió del jurat del II Premi d’Investigació i Assaig “Antoni Luis Carrió i Artigues”, convocat fa ara un any per aquesta entitat, al qual s’han presentat quatre obres amb treballs d’investigació i assaig de diferents temàtiques i autors.
El jurat estava composat per Rosa Seser, presidenta de l’IECMA i Directora de l’Arxiu Municipal de Dénia; Josep Vicent Aguilar, conservador del Museu d’Etnologia de València; Antoni Reig, escriptor, periodista i guanyador de l’edició del I premi “Antoni Lluís Carrió i Artigues” i Joan Ivars, professor-tutor de la UNED i secretari de l’IECMA i del jurat d’aquest Premi.
El premi ha recaigut en el sociòleg Victor Agulló i l’arquitecte Josep Maria Congost per l’obra presentada conjuntament amb el títol La pilota grossa.
Victor Agulló Calatayud és llicenciat en Sociologia i contractat doctor de la facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. És autor entre altres de diversos estudis al voltant de la pilota valenciana en concret sobre la seua història, les modalitats de joc, l’ètica en el joc de pilota etc.
Josep Maria Congost Timoner és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de València, especialitzat en edificació i amb un ampli currículum en rehabilitació del patrimoni arquitectònic valencià.
La unió d’un sociòleg i un arquitecte, ambdós enamorats de la pilota valenciana, ha fet possible aquest estudi dedicat a una modalitat d’aquest joc tradicional valencià poc coneguda i en perill de desaparició: la pilota grossa.
Els autors estudien la contextualització històrica i geogràfica de la pilota grossa, una modalitat que fou especialment destacada a la Marina Alta. El treball analitza els elements del joc: la pilota, els triquets de pilota grossa, els pilotaires il·lustres. A més de l’estudi bibliogràfic i documental, cal destacar sobre tot la tasca d’entrevistes amb els protagonistes, persones ja molt majors, i la documentació gràfica dels trinquets alguns desapareguts amb la realització de magnífiques planimetries.
El treball a més vol ser una reivindicació de la pilota grossa una forma de joc de pilota valenciana molt més fàcil i que requereix molta menys preparació per al joc. Una modalitat que visqué temps de glòria als pobles de la Marina i que els autors i també el nostre Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta consideren que cal impulsar de nou.