El Col·lectiu d’Estudis Fallers de la Marina Alta presenta la revista de recerca fallera «L’arreplegà»

El Col·lectiu d’Estudis Fallers de la Marina Alta presentarà el proper dimarts, 22 de desembre, a Dénia el primer número de la revista “L’arreplegà”, que recull diferents articles d’investigació sobre la festa de les falles i el seu context en la comarca. L’acte tindrà lloc a la Casa de la Cultura a partir de les 20 hores.

La revista naix amb l’ajuda de la Fundació Dénia que li va atorgar el Premi Cultural 100×100 l’any 2016. Amb el subtítol de Revista d’Investigació d’Història Fallera, aquest primer número compta amb una portada il·lustrada per l’artista Enric Ginestar i inclou set treballs d’investigació i la reproducció facsímil de documents d’interès històric local i comarcal.

Entre el temes que es tracten figura un recull de festes del foc, enteses en un sentit ampli, en els pobles de la Marina Alta; una aproximació a la història de les falles en Pego; la tradició valenciana dels Jocs Flors; notes sobre l’origen i la celebració de batalles de flors i carrosses a Dénia abans de les falles; un repàs pels artistes locals pioners que dissenyaven i construïen falles a Dénia; l’experiència de la falla Maristes; i uns apunts sobre l’ús de la pirotècnia en la festa. Són els seus autors Joan Felip Sala, Rosa Sastre, Bruno Moreno, Antoni Reig, Manolo Catalán i María Dolores Guntiñas. Els articles van profusament il·lustrats amb fotografies i documents, alguns dels quals són inèdits.
Entre el material rescatat que es reprodueix figura la fotografia d’una primera falla oblidada per la història i plantada el 1946 a la Plaça de l’Ajuntament, una carta manuscrita de l’artista Ramón Marco, i el programa-llibret editat el 1948, l’any en que apareixen els primers districtes fallers de la primera etapa de les falles de Dénia.

El Col·lectiu d’Estudis Fallers de Dénia i la Marina Alta (CEF) naix l’any 2015 coincidint amb la gran repercussió dels llibrets fallers que editen les diferents comissions i que cada vegada més aposten per la recerca i el redescobriment de la cultura fallera local. El primer grup de socis el formen persones vinculades a la festa de les falles i a la investigació local, tant de Dénia com d’altres pobles de la Marina Alta. Des del primer moment es van proposar recuperar la memòria i el llegat històric i cultural que han deixat les falles en els seus respectius pobles.

La revista “L’arreplegà” recull les primeres investigacions abordades pels seus membres, però en aquests primers anys d’existència el CEF ha fet un important treball de localització i recuperació de material gràfic (fotografies i filmacions) i documental (llibrets antics i moderns, documentació escrita procedent d’arxius personals, i fins i tot objectes físics vinculats a la festa com pergamins o bandes falleres). Igualment, s’ha treballat en l’elaboració de bases de dades de la festa on figura tota la informació de la qual es disposa fins ara sobre premis, càrrecs, artistes fallers, etc. Tot el material està a disposició dels Arxius Històrics Municipals de Dénia i de Pego, amb els qual s’ha treballat colze a colze per tal de crear arxius específic sobre temes fallers. El CEF també ha mantingut un estret contacte amb la Junta Local Fallera de Dénia, amb la qual ha fet col·laboracions puntuals.

Cal recordar, l’aforament estarà limitat i les mesures COVID establertes per l’Ajuntament de Dénia, obliguen a mantenir distància de seguretat, mascareta obligatòria en tot moment, i la inscripció prèvia per a accedir a l’acte. La reserva es podrà fent mitjançant el telèfon 665769073 o 606443274, o al correu cefdeniaimarinaalta@gmail.com.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.