Opinión Paco Roselló: Però, per què pugem l’IBI?

Este miércoles se han aprobado los presupuestos 2020 en la ciudad de Dénia, una aprobación que ha dado mucho que hablar en cuanto a la subida del IBI a los ciudadanos dianenses y, ahora, ha sido el concejal de Hacienda, Paco Roselló, quien ha querido matizar porqué se sube este impuesto a través del siguiente comunicado:
Perquè pugem l’IBI
Un exercici de transparència i responsabilitat
Paco Roselló, regidor de Serveis Econòmics
Acabem d’aprovar el pressupostos per a l’any 2020 i ho hem fet amb només tres vots en contra. Acabem d’aprovar els pressupostos més socials dels darrers anys; els que més obra pública impulsen per a emprendre millores llargament demandades per la ciutadania; pressupostos que planten cara, amb diners, a problemàtiques recurrents com les mancances del servei de neteja urbana (amb un augment notable de la inversió prevista per al nou contracte) o les dificultats del departament d’Urbanisme (on s’ampliarà el personal per a agilitzar la concessió de llicències, la redacció del futur Pla General i la gestió d’eixe gran volum d’obra pública, molta d’ella decidida directament per la ciutadania a través dels Pressupostos Participatius).
Acabem d’aprovar uns pressupostos que fins i tot els grups de l’oposició han valorat com a positius i realistes, que han integrat les aportacions constructives de tots els partits que hi han volgut participar i que són el punt de partida per a grans projectes com la renovació de les instal·lacions esportives de la ciutat, la transformació de la Casa de la Cultura, la continuïtat del Pla Edificant als col·legis, la reurbanització d’entorns urbans com la plaça de Valgamedios, el condicionament del Bosc de Diana…
Hem aprovat uns molt bons pressupostos; pressupostos que gestionen amb responsabilitat i fidelitat a les demandes ciutadanes els diners de totes i tots. Però les seues bondats han sigut eclipsades per la pujada de l’IBI, que també s’inclou en ells.
Però, per què pugem l’IBI?
Pugem l’IBI perquè l’especulació urbanística de les darreres dècades ens ha deixat una herència enverinada: a partir d’una reforma de la Llei del Cadastre, els terrenys que no s’han desenvolupat com a urbans -però que les expectatives unflades de la construcció van portar a qualificar com a tal- han de tornar a tributar com a rústics. I això equival a perdre 600.000 euros d’ingressos.
La manera de compensar esta pèrdua és realitzar una actualització del valor cadastral ­-ajornada des de fa anys, ja que realment a Dénia ens trobàvem en valors de l’any 1989-, que suposa una pujada d’un 2,85% de l’IBI. Amb este increment recaptarem uns 500.000 euros.
I, parlem-ne clar: tots els membres de la Corporació, al govern o a l’oposició, sabem que no podem assumir una pèrdua de 600.000 euros i mantenir el nivell d’inversions en millores necessàries que s’aborden en este pressupost. Totes i tots, al govern o a l’oposició sabem, independentment del joc polític de titulars mediàtics, que no podem assumir una pèrdua de 600.000 euros i continuar exigint millores en la neteja, el pla de xoc en urbanisme, un pavelló nou, més recursos socials per a les persones que ho necessiten…
I pense que, totes i tots, com a ciutadans hem d’entendre que els impostos són els que ens permeten realitzar millores en la ciutat, invertir més en benestar social, asfaltar carrers, netejar les platges…
Un 2,85% de pujada equival a pagar 2,85 euros més per cada 100 del rebut de l’IBI.
I els 500.000 euros que perdem-recuperem amb el canvi legislatiu i la consegüent decisió d’aplicar l’actualització cadastral equivalen a:
– Amb la meitat d’eixos diners (261.000 €), podem reparar el pavelló tombat per la DANA.
– 500.000 euros són una quarta part de la inversió en serveis socials (que ascendeix enguany a quasi 2 milions d’euros).
– La meitat d’eixos diners equival a l’augment previst del contracte de neteja (265.000 €).
– 500.000 euros és també la xifra a la qual volem arribar en la dotació dels Pressupostos Participatius l’últim any de legislatura, per a finançar actuacions proposades i elegides directament per la ciutadania.
– Amb una cinquena part (90.000 €), comencem a fer realitat el Bosc de Diana.
– Amb una tercera part (150.000 €), posem a punt la Residència Santa Llúcia.

2 comentarios sobre “Opinión Paco Roselló: Però, per què pugem l’IBI?

 • el 6 febrero, 2020 a las 4:34 pm
  Permalink

  Como siempre todo es subir subir y subir… Pero por la calle agret no tenemos ni una farola, sino fuera por las urbanizaciones no se vería nada. Me parece el colmo que no haya alumbrado público.

  Respuesta
  • el 6 febrero, 2020 a las 6:01 pm
   Permalink

   En la misma situación está la calle Ondara y pasan de iluminarla.
   La gente prefiere cruzar la gasolinera y arriesgarse a tener un accidente
   Que lastima de ciudad

   Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *