Els grups municipals de Gent de Dénia i PSPV-PSOE presenten conjuntament al pròxim Ple dos mocions

Els grups municipals de Gent de Dénia i PSPV-PSOE de l’Ajuntament de Dénia han arribat a un acord per a presentar conjuntament al pròxim Ple, el corresponent al mes d’octubre que es celebrarà el dijous 29, dos mocions. Els dos grups volen manifestar “la satisfacció per l’enteniment que hem tingut a l’hora d’abordar aquestes accions. Pensem que amb aquesta actitud és com s’aconsegueixen els objectius marcats, que no són altres que millorar la vida de la ciutadania”.

La primera moció consensuada proposa iniciar l’estudi i els tràmits necessaris per a la redacció d’una nova ordenança municipal que regule la substitució de sancions econòmiques per treballs en benefici de la comunitat. Com es destaca en el text de la moció, “tot i que les ordenances municipals preveuen en l’article 25 la substitució voluntària de les sancions econòmiques per serveis a la comunitat, no hi ha un protocol ni informació clara d’aquesta possibilitat”.

La negociació entre els dos grups ha ampliat la possibilitat de commutar per treballs comunitaris a qualsevol sanció administrativa (és a dir, les tipificades tant en l’Ordenança de convivència ciutadana com en l’Ordenança de neteja).

 

La finalitat última de la mesura “és conscienciar l’infractor dels efectes negatius per a la comunitat derivats de l’incompliment de les seues obligacions i dels danys ocasionats”. A més, assenyala l’escrit, “aquesta eina pot resultar especialment favorable per als menors d’edat entre 14 i 18 anys i les persones d’escassos recursos econòmics”.

Entre els acords que es sotmetran a votació també s’inclou dotar a les regidories de Serveis Socials i Educació de recursos per a elaborar els plans de formació i les àrees de treball necessàries per al correcte desenvolupament dels treballs comunitaris; i que s’establisca un model clar per a sol·licitar-hi la commutació i se n’informe els infractors.

Finalment, s’hi proposa buscar acords amb les diferents ONG i entitats sense ànim de lucre amb què col·labora l’ajuntament perquè les persones que presten serveis comunitaris puguen participar també en els programes socioeducatius de les associacions.

La segona moció conjunta demana la redacció d’un Pla d’accessibilitat universal que analitze, en primer lloc, el nivell d’accessibilitat de la ciutat, i definisca a continuació les actuacions per a millorar-lo.

Com a una de les accions que haurà d’incloure el pla, es concreta en el text l’elaboració d’un mapa web institucional o aplicació mòbil que agrupe tota la informació sobre barreres arquitectòniques i rutes accessibles, amb l’objectiu de facilitar el trànsit per la ciutat a les persones amb restriccions de mobilitat.

Com a tercer acord, l’Ajuntament de Dénia es compromet a destinar una partida econòmica, en els pressupostos de 2021, a la confecció de la diagnosi i la posada en marxa de les primeres accions del pla.

El text inicial de la moció, presentat en primera instància pel grup municipal de Gent de Dénia, ha sigut completat amb les esmenes del grup socialista en arribar les dos formacions al convenciment que les propostes plantejades són compartides per l’actual govern, ja que “un dels objectius del present mandat corporatiu” és precisament la posada en marxa d’un Pla d’accessibilitat universal  i, “en l’actualitat, el departament de Territori ja està treballant en la redacció dels plecs de contractació de l’assistència tècnica”.

Deja una respuesta