ERPV- Dénia en contra de la moción del consistorio dianense en la que se opone a las medidas que proyecta el Ministerio de Transición Ecológica para la protección de determinadas zonas marinas protegidas

ERPV- Dénia se ha posicionado en contra de la moción del consistorio dianense en la que se opone a las medidas que proyecta el Ministerio de Transición Ecológica para la protección de determinadas zonas marinas protegidas. Desde la formación han trasladado un comunicado a la redacción de TvDenia.com que dice así:

El col·lectiu d’ERPV de Dénia ens manifestem en contra de la moció aprovada per l’Ajuntament de Dénia, en la que s’oposa a les mesures que projecta el Ministeri de Transició Ecològica per a la protecció de determinades zones marines protegides, en la que s’inclou el LIC/ZEPA de l’Almadrava,  un espai de gran valor mediambiental de més de 2.200 hectàrees i que pertany a la Red Natura 2000.

Estem en contra per raons ecològiques, de protecció de la costa i també econòmiques, per tal de protegir els llocs de treball derivats de la pesca artesanal i el seu futur. I ens preocupa molt la manca d’interès amb les qüestions mediambientals de l’Equip de Govern i dels partits de l’oposició.

També estem en contra de la utilització dels tècnics municipals per a fer informes inadequats amb l’únic objectiu de buscar el vot fàcil enlloc de treballar per l’interès general. Informes i estudis sobre la història marinera de Dénia que no tenen res a veure amb el que es pretén: mantenir un sistema de pesca que va en contra del que representa la recuperació i conservació del medi, la transició ecològica. I és per això que volem fer algunes valoracions, donat que no ens sembla rigorós comparar l’activitat pesquera de la Dénia d’abans  de la República amb l’actual.

Qualsevol embarcació de pesca de les d’avui en dia té més cavalls que totes les dels anys trenta o seixanta. Tampoc és comparable el treball artesanal d’eixa època amb l’actual, i s’han de tenir en compte les millores tecnològiques que s’han anat incorporant i que van des de motors auxiliars, per millorar la feina de “calar i “xorrar” les xarxes, fins als aparells tècnics informatitzats, sondes per a la localització i xarxes de més longitud (entre 1500 i 3000 metres). Tot això amb un procés continu de pesca, s’imaginen quants metres de xarxa hi ha “calada” les 24 hores del dia sobre eixes praderies de posidònia, de les que tant li agrada presumir al nostre alcalde?. Com poden al·legar que els ancoratges es faran fora de la vegetació? (praderia de posidònia), això es bastant ridícul  donat que el peix està dins la vegetació doncs és on s’alimenta, es reprodueix, on està la riquesa que estem obligats a preservar.

Estem d’acord en que cal preservar la pesca del tresmall i tot el que representa doncs és un llegat dels nostres avantpassats, però treballant per tal d’unir el passat amb el futur, la història amb la realitat actual, això els ho deguem a les generacions futures.

Els preguntem, tant a l’equip de govern com als representants de l’oposició: es eixa la imatge que volen donar de Dénia, “Ciutat Creativa de la Gastronomia per la Unesco”?. S’han parat a pensar que això també implica una responsabilitat sobre el medi ambient i la transició ecològica?. Pensem que el que proposa l’equip de govern amb el recolzament de l’oposició pel sector de la pesca de tresmall no és altra cosa que “pa per a avui i fam per a demà”. La solució no és endarrerir un  problema actual durant un parell d’anys, és afrontar-lo, analitzar-lo i buscar les solucions, i això fa temps que es deuria d’haver mamprès. I si no ho fan, ja poden començar a buscar un edifici municipal per a un altre museu, seguint les empentes de l’Etnològic (el passat de la pansa) i el del Joguet (industria extingida), per a fer-ne un sobre el que va representar la pesca a Dénia, donat que li quedaran pocs anys de vida.

El futur de la pesca a la Mediterrània, igual que altres activitats, es dicta mitjançant  les directives que es marquen des de la Unió Europea i que són d’obligat compliment per a tots el països que la formen. Ignorar això és amagar la realitat, no afrontar el problema i enganyar en este cas a les persones que viuen d’eixa activitat.

El futur de la pesca a Dénia, dels seus llocs de treball, del manteniment de la garantia de qualitat dels seus productes que durant un segle s’ha guanyat la gent de la mar i com a conseqüència d’això s’ha beneficiat la resta d’activitats econòmiques passa per moltes més coses. A la restricció en zones protegides de la pesca de tresmall o la de rebaixar un 40%  els dies de pesca a la modalitat d’arrossegament en seguiran altres i això és una realitat. En altres zones de l’estat i  en altres països de la Mediterrània ja fa anys que han començat a prendre mesures alternatives i totes passen per una actualització, transformació i ampliació del que són els seus ingressos amb la finalitat de compensar la minva produïda per les restriccions o retallades.

La responsabilitat és seua i des d’ERPV-Dénia els exigim que treballen per donar solucions als problemes actuals i futurs que tenen que afrontar la gent de la mar, això és el que s’espera de vostès i per això han sigut elegits.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *