Helena Garcia Bataller, de la Falla Baix la Mar: «Tornarem a omplir els casals, els carrers del barri mariner i de la ciutat de festa, música, art, sàtira i pólvora»

¿Que són les falles per a mi?

 

Si es plantejara aquesta pregunta a algú que no ha estat vinculat mai al món de les falles, la resposta més comuna seria que és una festa valenciana, i així és, però realment aquesta descripció no fa referència a la realitat i magnitud del món que envolta la festa de les falles i les seues comissions, ja que si no has format part mai d’aquesta festa, no has pogut experimentar l’essència que realment envolta aquest món.

Així doncs, fins per a una persona vinculada a aquest món és una pregunta dificil de contestar, ja que les falles no sols són festa, són una barreja de sentiments i emocions indescriptibles que engloben amistat, família, festa, tradició, música, art, cultura,  gastronomia, sàtira…I mai podria parar d’enumerar!

Al llarg d’aquests anys de travessia en el món faller, he pogut créixer seguint l’exemple de persones que integren la comissió i treballen dia a dia desinteressadament perquè tots seguim navegant, persones que componen el motor d’aquest vaixell. He pogut conéixer gent que passarà a formar part per sempre en la meua vida, amistats que, a poc a poc, es converteixen en família.

He pogut experimentar la festa i tot allò que l’envolta intensament durant cada exercici faller, des de desfilades de carrosses amb els seus balls de comparsa, presentacions, festes, dinars al casal.., fins a l’extrem d’olorar la pólvora o sentir la música un dia qualsevol i que els sentiments fallers isquen a flor de pell.

Inclús pertànyer a aquesta comissió m’ha brindat l’oportunitat d’experimentar una barreja de sentiments enfrontats, que et repten a fer coses que la por o timidesa que em caracteritza mai m’haguera fet plantejar, com pujar a un escenari per presentar l’acte de proclamació i presentació de la fallera major de la falla, i així, poder acompanyar a la meua amiga Patricia en el moment de complir una de les seues majors il·lusions, ser fallera major de Baix la Mar.

Després d’aquest temps de pandèmia, en el que a uns dies de celebrar els dies grans
de la nostra festa ens tancaren, quasi dos anys en els quals no ens hem pogut reunir, ni celebrar, inclús ni ens hem pogut veure, és quan t’adones del que realment representen les falles en la teua vida. Són, a la fi, una manera de viure i entendre la vida, un sentiment faller que és molt difícil d’expressar en paraules i que no tot el món pot arribar a entendre.

En breu tornarem a eixir al carrer a celebrar per fi la nostra festa. Seran unes falles diferents si, però tornarem a experimentar aquesta barreja de sentiments, inclús experimentarem d’alguns nous. Tornarem a omplir els casals, els carrers del barri mariner i de la ciutat de festa, música, art, sàtira i pólvora. Tornarem i continuarem navegant amb més força que mai!

Helena Garcia Bataller

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *