L’ingredient màgic de la Falla Baix la Mar

L’ingredient màgic

Després de més de vint anys des que va començar aquesta aventura fallera, em plantegen per primera vegada la pregunta: ¿Què són per a mi les falles?

I el primer pensament que m’apareix al cap es un olor màgic que qualsevol valencià enllaça en les falles, l’olor de pólvora. L’ingredient amb el qual es creen els coets, eixe objecte que ens fa tan feliços als fallers, siguen menuts com no tan menuts.

Eixe objecte amb el qual es dona inici les falles i lamentablement, també les dona fi en forma de traca.

Molta gent associa les falles al monument però a mi sempre m’ha agradat els dies previs a falles, quan anàvem a l’armeria del poble veí a comprar coets per a després debatre quin era el que més soroll feia.

Eixes “despertaes” a les set del matí (que de segur a la gent de fora del món faller no els agradaven gens), que quan la gent torna a casa, tu comences el dia llançant coets pels barris en direcció al barri dels mariners, on t’espera un bon perol de xocolate, uns bunyols i altres districtes fallers, per acabar-la en una tronà conjunta.

Com podria oblidar-me d’eixos camins de “xinets” per a encendre els coets més grans i que te’n fallara un pel camí, eixos salts que féiem sobre el volcà amb el mono, eixes candeles que et fan parèixer un mag llançant boletes, eixos discos que convertien qualsevol carrer en un camp de futbol, i com oblidar-se de les bombetes que tants somriures generen en els menuts.

Aquest any ha sigut un any diferent on no hem pogut disfrutar d’aquesta festa que tant ens agrada, però estic segur que més prompte que tard, podrem tornar a disfrutar-la i olorar de nou, la màgia de les falles.

David Arbona Gómez

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *