M. Josep Ripoll: Una ciutat “de 10”, amable amb les persones i compromesa amb la sostenibilitat

Ja tenim el debat servit. Acabem d’aprovar la sol·licitud de la subvenció del Pla Planifica, de la Diputació d’Alacant, per als projectes de remodelació de la glorieta del País Valencià, els carrers de l’entorn i la millora de Marqués de Campo. I des de l’equip de govern hem donat el pas d’apostar pel tancament al trànsit, ara que li donarem una nova imatge a estes zones del centre. Com era d’esperar, l’anunci ha generat controvèrsia: s’hi escolten veus a favor i en contra; algunes pronostiquen la fi de l’activitat comercial, fins i tot; unes altres clamen pel dret a tindre una plaça d’aparcament en eixir de casa… Però unes altres opinions apunten a la possibilitat de passejar-hi tranquil·lament, de millorar l’experiència d’anar de compres a la ciutat, a l’accessibilitat, la sostenibilitat, l’absència de fum i soroll.

Doncs al govern han pesat més estos darrers arguments per a prendre la decisió -reflectida de totes formes als compromisos programàtics que la ciutadania va votar per majoria- de fer una passa més en el procés de peatonalització del centre de Dénia. Loreto, la Mar, Diana, Sandunga, la plaça de la Constitució, fa anys que van iniciar esta transició cap a una ciutat amb més espais per a les persones i menys cotxes rodant. Experiències prèvies que no han comportat cap catàstrofe comercial; que, ben al contrari, han donat vida i obert noves oportunitats a zones molt castigades abans pel volum de trànsit. Sense oblidar la transformació estètica molt desitjable per a una ciutat tan visitada com la nostra.

Tot i així, per descomptat que entenem i respectem les opinions contràries i valorem els temors que esta mesura desperta i que han sigut i seran objecte d’anàlisi i consideració en el moment de redactar els projectes i en la regulació posterior dels usos (càrrega i descàrrega, accés per a residents, etc.).

No obstant això, esta no és una decisió presa de manera espontània. Ben és cert que les mesures preventives de la COVID-19 van avançar el tancament de Marqués de Campo per a garantir les distàncies interpersonals en un zona molt concorreguda i més de cara a l’estiu. Però des de 2015 hem estat treballant en la creació de la borsa d’aparcaments en el perímetre urbà, públics i gratuïts, que ara ens permet afirmar que places n’hi ha, unes 3.000, i que ja ens podem permetre guanyar nous espais per als vianants.

Grans ciutats, immerses en este mateix procés, imparable ja perquè la sostenibilitat és una exigència, ja ni tan sols una opció, llancen campanyes de sensibilització al voltant de la idea que són ciutats “de 15 minuts”: és a dir, els principals serveis, administracions, zones comercials, indrets d’interés i fites patrimonials les tenim a l’abast, des de qualsevol pàrquing, a només 15 minuts caminant.

Doncs a Dénia, una ciutat de dimensions assequibles, privilegiada climàticament, agradable de passejar, fins i tot podem presumir de ser una ciutat “de 10”, perquè els aparcaments que envolten el nucli urbà, gratuïts a més, permeten arribar-hi en eixe temps, menys inclús, a qualsevol lloc.

Deixem les pors de banda i atrevim-nos a visualitzar com serà eixa Dénia de futur; pensem en els passejos segurs i tranquils que podran fer els nostres xiquets i majors, les persones amb diversitat funcional, nosaltres mateixos, en lloc d’exigir una plaça d’aparcament baix de casa. Valorem la possibilitat de caminar 10 minuts fins al mercat, en lloc de rodar-ne 20 per a aparcar al centre. Fem un esforç per entendre que és l’hora d’apostar per una ciutat més sostenible, per prendre mesures per a reduir les emissions contaminants, per l’accessibilitat, que és un dret que totes i tots tenim i no podem continuar ajornant.

Paral·lelament, les iniciatives per a compensar els possibles, de moment indemostrables, perjudicis econòmics que el tancament al trànsit del centre podria comportar continuen endavant: comerciants i hostalers de la ciutat i pàrquings privats ja han arribat a un acord per a oferir tiquets d’aparcament a la clientela. Acabem d’ampliar en més d’un centenar de places el pàrquing públic del camí de Sant Joan. A punt està de licitar-se el nou servei de transport urbà. I en marxa tenim l’estudi per a millorar-hi la mobilitat en bicicleta i uns altres mitjans sostenibles.

Esta Dénia és patrimoni de totes i tots i, per tant, ha de garantir el benestar de tots i totes els que hi vivim; també, dels que ho faran en un futur.
M. Josep Ripoll, regidora de Territori i Qualitat Urbana

Deja una respuesta