Opinió Sergi Alemany ( Compromís). Habitatge

Segons diu l’article 47 de la Constitució espanyola “tots els espanyols tenen dret a tenir una vivenda digna i adequada i s’atribueix als poder públics l’obligació de promoure les condicions necessàries i establir les normes pertinents per a fer efectiu aquest dret”

Els joves Dénia, igual que en moltes altres ciutats, ens enfrontem a un problema cada vegada més alarmant: la dificultat d’accedir a un habitatge assequible i adequat a les nostres necessitats. Aquesta situació és especialment complicada per a aquells que busquen independitzar-se per primera vegada, i degut a la nostra situació laboral i econòmica, ens veiem amb dificultats per accedir al mercat immobiliari cada vegada més competitiu i car.

Si ens centrem en l’habitatge a Dénia, ens trobem en una situació molt complicada degut a l’augment del turisme i la demanda de segones residències. Moltes de les vivendes que abans estaven disponibles per a llogar a preus assequibles ara es destinen al turisme, el que produeix una reducció de l’oferta de vivenda per als joves.

Si tornem a llegir l’article 47 de la Constitució espanyola, en la primera part diu “tots els espanyols tenen dret a tenir una vivenda digna i adequada” i en la segona “s’atribueix als poder públics l’obligació de promoure les condicions necessàries i establir les normes pertinents per a fer efectiu aquest dret”. En un món hipotètic on tot fora perfecte, estaria bé dir que s’està complint el que diu el dret, però per desgràcia no és així.

Avui en dia, els joves de Dénia que volen independitzar-se i construir el seu projecte de vida a la ciutat no ho poden fer, no per falta de ganes, sinó perquè les administracions tampoc han apostat per fer-nos el camí més pla per a poder facilitar-nos eixe dret que “es suposa” que tots els espanyols tenim.

L’administració més propera i la que ens pot ajudar, és la local, en el cas de la nostra ciutat, l’Ajuntament pareix que està més centrat en el turisme, la gastronomia i la promoció de la ciutat a l’exterior, i deixa de banda un dels problemes que més preocupa als joves: l’accés a la vivenda digna.

Des de Compromís el que proposem és, entre altres, la creació d’ajudes destinades a joves per a finançar part del lloguer, la posada en marxa d’un programa perquè l’Ajuntament llogue habitatges buits i al mateix temps les llogue a persones amb manca de recursos o col·lectius amb difícil accés, o la compra de vivendes per a incorporar-les al parc públic. Així mateix, caldria regularitzar els apartaments turístics i acabar amb pràctiques de lloguer il·legals.

Sabem que aquestes mesures no solucionen el problema estructural que tenim a la ciutat sobre l’accés a un habitatge, però a curt termini pal·liaria aquest problema i molts joves com jo que van nàixer i créixer a la ciutat podrien tornar a viure i construir el seu projecte de vida. Però mentre això no passe, haurem de viure lluny de les nostres famílies i de la nostra ciutat, la nostra Dénia.

 

Executiva Local de Compromís per Dénia 😉

Deja una respuesta