Orba celebra el 9 d’Octubre amb una programació plena d’activitats culturals i familiars

Amb motiu de la festivitat del 9 d’octubre, l’Ajuntament d’Orba ha preparat, per cinqué any consecutiu, una programació plena d’activitats, majoritàriament culturals, que tindran lloc al voltant d’aquesta celebració durant una setmana.

Amb el lema “Serà un dia que durarà anys”, “pretenem dignificar la festa dels valencians i valencianes, perquè no creiem que siga prou amb un acte institucional, sinó que és necessari tenir un poble en moviment, ple d’activitats perquè la gent isca al carrer”, ha comentat Guillem Marhuenda, regidor de Cultura.

La programació començarà aquest dijous, 3 d’octubre, amb la presentació d’un ambiciós projecte de caixes niu, dut a terme entre l’Ajuntament d’Orba i l’escola Ojo de Agua, amb el qual es pretén millorar la biodiversitat de la zona d’Orba i recuperar la població d’aus insectívores, que han desaparegut per la zona i són necessàries per a combatre l’elevada població de mosquits i altres insectes, com la processionària del pi. S’instal·laran tres tipus de caixa niu: les destinades a millorar la biodiversitat, inventades per Francisco Volante, un agricultor i investigador que mitjançant aquestes caixes ha aconseguit combatre “la seca”, la malaltia que estava acabant amb les alzines i sureres a la devesa; les insectívores, que s’instal·laran per a criar aus com el carboner comú i el capellanet; i, per últim, el tercer tipus aniran destinades a recuperar població de rates penades.

El divendres 4 d’octubre a les 18.00h, a l’Espai Girona, els més menuts podran gaudir del conta-rondalles “El gegant de mitja-fava” i del taller creatiu “Una caixa de rondalles”.

El dissabte 5 d’octubre continuaran les activitats a la Plaça de la Pilota amb les Dansaes i Cabuts de “Dianium dansa” a les 18.00h i amb el concert de Jonatan Penalba, un cantaor d’albades, cant d’estil i folk. Molta gent diu sobre ell que canta com els vells, però el que realment fa és agafar les cançons tradicionals i cantar-les a la seua manera, actualitzada, però respectant sempre les estructures. Ha actuat moltes vegades amb Pep Gimeno “Botifarra”, referent en el cant tradicional valencià.

El diumenge 6 d’octubre la música també serà la protagonista amb l’actuació de la Banda d’Orba, a les 18.00h a la Casa de la Cultura.

El dimarts 8 d’octubre es celebrarà el tradicional sopar popular organitzat per la Comissió de Festes 2020 amb la col·laboració de l’Ajuntament. Tot seguit, continuarà la nit amb l’acte institucional i el lliurament de la IV Edició dels premis “9 d’Octubre. Poble d’Orba”, que aquest any serà entregat a Mia Ramondt, una sociòloga i psicòloga holandesa que va arribar a Orbeta l’any 1969. La tasca realitzada per Mia al poble d’Orba és d’un valor incalculable, ha realitzat diversos projectes amb els quals ha recuperat part de la cultura, patrimoni i tradició d’Orba i Orbeta, com són la publicació del llibre de fotos antigues “Que parlen les fotos”, que reuniex 381 imatges dels veïns del poble preses al llarg del segle XX; o el projecte de recuperació de la memòria del Fang, que junt amb l’Associació dels Amics del Fang i l’Ajuntament d’Orba han aconseguit posar en valor aquest patrimoni d’Orba mitjançant l’obertura del Museu del Fang d’Orba.

Per concloure la programació, el dimecres 9 d’octubre, a les 10.30h, es realitzarà la tradicional excursió en família al Castellet, on s’explicarà l’última intervenció realitzada per l’Ajuntament d’Orba en el projecte de recuperació del Castellet i les seues futures intervencions. Per últim, es farà el tradicional concert de la Jove Orquestra de la Marina Alta, a les 19.30h a l’Església.

Deja una respuesta