Balanç de les campanyes Amb dos dits de front

La Regidoria de Benestar Social, encapçalada per Cristina Morera Vengut, mitjançant la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de Dénia, ha realitzat durant el mes d’agost dues campanyes de prevenció d’addiccions a la zona d’oci nocturn de major afluència juvenil de la Ciutat de Dénia.
Sota la consigna ‘AMB 2 DITS DE FRONT’, els resultats de les accions realitzades són:
1. Campanya “Beus? Mesura-ho!” (Realitzada per la UPCCA de Dénia amb dos tècnics i l’estimadíssima col·laboració de dues voluntàries).
  • Dissabte 5 d’agost 23.30 h: Es van plantejar una sèrie de preguntes als participants que s’hi apropaven, relacionades amb el consum d’alcohol, i s’explicava com mesurar el consum amb les anomenades UBE (unitats de beguda estàndard), per tal de diferenciar un ús d’un abús d’alcohol i evitar els riscos associats al consum, sobretot en la població més jove. Una vegada feta aquesta intervenció se’ls entregava un obsequi (samarreta o motxilla) on es podia llegir “AMB DOS DITS DE FRONT”, “Beus??? Mesura-ho!!!”, i s’emportaven el material informatiu de butxaca per aprendre a mesurar i orientar-los sobre consums de risc en les UBE (Homes: 4 unitats si és diari o 28 unitats si és setmanal o de cap de setmana, i dones: 2 unitats si és diari o 17 unitats si és setmanal o de cap de setmana). Van participar-hi al voltant de100 joves.
    2. Campanya “Si te pasas, te lo pierdes” (ONG Controla Club amb tres mediadors).
  • Dissabte 12 d’agost 23.30 h: Aquesta campanya es va muntar en dos punts diferents al llarg de la nit buscant que la implicació i perfil d’edat dels participants fora l’adequat. Es van repartir diferents obsequis de merchandisingcom polseres, carteres, moneders i ventalls. Així com pamflets amb informació sobre alcohol i altres substàncies com cocaïna i drogues de síntesi, també es va convidar a participar en una enquesta d’hàbits. Resultats: enquestes emplenades: 90; consultes ateses: 22, principalment sobre alcohol i cànnabis, i total de població participant: 400 persones.
Es tracta d’arribar a la població més jove en el seu propi espai d’oci i diversió abans que avance la nit, amb l’objectiu d’oferir una informació clara, objectiva i realista sobre l’ús/abús de substàncies i més especialment sobre l’alcohol, desmitificar els mites i creences errònies i arribar al jove amb missatges realistes, reduir els riscos associats al consum i afavorir conductes saludables, de responsabilitat i sentit comú en les seues decisions.
Pel que fa a les persones destinatàries de la intervenció: població jove; predisposada a rebre la informació, que va respondre amb implicació i amb una participació alta i favorable.
La UPCCA fa una valoració més que positiva per la participació activa i la implicació en les activitats d’un total de 500 joves en els estands informatius de les 2 accions preventives.
Cal recordar que aquestes campanyes del mes d’agost se sumen a les 3 realitzades en el mes de juliol en plena Festa major i a la informació de disminució de riscos disponible durant tot l’estiu en 24 locals d’oci de la ciutat, perquè es tracta d’arribar a la població -jove i jove-adulta- també en el seu propi espai d’oci i diversió.
Remarquem, no obstant això, que encara que aquestes campanyes són molt necessàries, només són complementàries del paper fonamental que juga l’educació i socialització del propi àmbit familiar, social i escolar, per tal que els nostres joves pugen “AMB 2 DITS DE FRONT”. Tots són coresponsables com a agents preventius!
upcca campaña adicciones