Compromís per Dénia reivindica la protecció del cítrics valencians en al revisió de l’acord amb Sudàfrica

El grup municipal Compromís per Dénia va presentar ahir en la comissió de Transició ecològica una moció en defensa de l’agricultura valenciana en la qual s’insta al govern central a defensar davant la Comissió Europea la revisió de l’acord amb Sudàfrica posant especial atenció al sector de la citricultura valenciana.

A l’octubre del 2022 es compleix el termini de cinc anys que permet la revisió del Tractat entre Sudàfrica i la Comissió Europea i, en aquest termini, la Unió Europea pot presentar les seues propostes de modificació en cas que s’haja demostrar perjudicial per als Estats membres o que no s’hagen compliet els paràmetres establerts.

Segons explica Eva Ronda, regidora de Compromís, “és evident que el Tractat amb Sudàfrica ha sigut greument perjudicial per a l’agricultura valenciana amb importacions que han suposat una competència deslleial. Estem en un moment crucial en el qual el tractat s’ha de debatre i revisar, i hi ha una oportunitat clau de que les demandes del sector s’atenguen per part del govern central i la Unió Europea, amb l’objectiu de millorar les condicions en les quals competim”.

La moció de Compromís, fa èmfasi en els greus perjudicis econòmics als quals s’ha vist afectada la citricultura, com també els efectes devastadors de l’entrada de noves plagues. A més de tot l’anterior, consideren una “contradicció” la importació de grans quantitats de cítrics procedents de Sudàfrica en contraposició amb els objectius de neutralitat climàtica i la necessària evolució del sistema alimentari cap a un model sostenible.

Ronda ha volgut també posar en valor la tasca que s’està realitzant des de la Conselleria d’Agricultura liderada per Mireia Mollà, ja que segons afirma “per primera vegada en els comptes de la Generalitat es disposa d’una línia d’ajudes per als agricultors afectats per la plaga del cotonet. A més d’això, la valenciana és l’autonomia que més diners aporta a l’assegurança agrària per a ajudar els productors, com també és necessari recalcar l’aposta de la conselleria en la lluita biològica contra les plagues amb una inversió de 14 milions per a la lluita biològica”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *