Marisa Gil Ferrer: «Per a mi les Falles són germanor, amistat, diversió, emoció, il·lusió, art, cultura i tradició»

No sé com començar…

No sóc de paraula fàcil, però intentaré expressar-me el millor que puga…
Què és la falla per a mi?
Quantes coses podria dir que és la falla…?
Si li fes aquesta qüestió a una persona que no té relació amb les falles, em diria que és una quantitat de ninots junts, en més o menys coherència, que es planten al carrer o plaça en la setmana de la festa fallera i que tot el conjunt s’anomena monument faller o falla.
Però el que no se sol saber és que darrere d’aquest monument, hi ha moltes coses més. La falla no sols és el monument que vegem plantat, la falla per a mi també és:
Germanor i rivalitzar amb les diferents comissions, però sempre amb respecte i bon rotllo.


Amistat amb les persones que estan, les que ja no estan, les que se’n van, les que tornen, les de sempre, totes elles formen part d’allò que solen anomenar les amistats de la falla, i que acaben formant part del nostre dia a dia.
Diversió amb les festes al casal, els diferents concursos, dinars i sopars, el futbol faller, etc. Qualsevol de les activitats que s’organitza, acaba per ser una agradable estona a la falla.


Il·lusió per aconseguir els millors guardons per a la comissió. I veure que la feina feta, es recompensa.
Emocions, barreja de sentiments que fa que la pell se’ns erice, com a l’ofrena a la Mare de Déu, o amb les paraules que es dediquen en les presentacions i exaltacions a les falleres majors i cort d’honor, per no parlar dels nervis dels premis, o el punt final amb la cremà. Són moments de molta alegria, però també fan, que en alguna ocasió, ens caiga alguna llagrimeta.
Art que es plasma per tot arreu durant tot l’any: les carrosses, la indumentària, les flors, la pirotècnia, la música, i els monuments fallers.
Cultura de seguir commemorant el 9 d’octubre, per crear els tallers de les danses o els d’igualtat, organitzar xerrades educatives i culturals tant per als majors o com per a la xicalla, de fer el llibret que fem amb tant d’esforç. Si d’alguna cosa podem sentir-nos satisfets, és que Baix la Mar està lligada a la cultura i al progrés.


Tradició que va passant de pares a fills, de família a família, de persones majors a joves. Joves, xicalla i juniors, on veig que viu el futur de la Falla Baix la Mar.

I per a tot l’anterior escrit, hi ha una paraula que resumeix com nosaltres, la Falla Baix La Mar, ho aconseguim fer realitat:

Faena, faena i sobretot, molta faena, que es fa en estima i desinteressadament, i durant tot un any es van realitzant per a poder veure desfilar la carrossa, treure el llibret, les presentacions, els bàndols i com no, a Març, els monuments fallers plantats al carrer, que són l’orgull de tota de la comissió marinera, la Falla Baix La Mar.


Mesos de faena que per culpa de la pandèmia d’un virus anomenat Covid-19, no ens ha deixat que arribem al moment més esperat per a totes les falleres i fallers, rematar la setmana fallera. I així fa més d’un any que estem sense acabar el que vàrem començar, sense poder ajuntar-nos amb els càrrecs de la falla: Juanvi, Núria, Cesc i Paula, amb les falleres i fallers, amb tota la gent amiga i simpatitzant. No hem pogut obrir el casal de bat a bat, el nostre casal al carrer Pont, que també ens estranya, perquè són molts els moments que passem i gaudim en ell, fent i organitzant esdeveniments culinaris, reunions, divendres de casal, totes aquestes activitats que ara tanta falta ens fan.
L’espera es fa llarga, però tornarem amb més força si cap, i en més gana de fer Falla, i com cada any: apunta, dinars, nomenament, sopars, carrosses, recaptes, divendres de casal, aperitius, presentacions i exaltacions, llibret, pergamí, concursos, paelles, bàndols, plantà, premis, festa, ofrena, elecció de president, cremà… i continuem fent història, perquè sempre…. TORNAREM A COMENÇAR.

Marisa Gil Ferrer

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *