Postura de l’Equip de Govern de Dénia sobre la possibilitat de creació de Dénia Port dins d’una xarxa de ports de la Generalitat Valenciana
Davant les cridaneres manifestacions emeses en les darreres hores i les fetes per partit polític Ciudadanos en el plenari del passat dijous en el que afirmaven que el possible canvi de gestió del port de Dénia cap un model de Port Autònom és una privatització de l’espai portuari, l’Equip de Govern de Dénia vol manifestar:
1. És totalment fals i una mentirà malintencionada afirmar que el canvi de gestió del port de Dénia cap un model descentralitzat o autònom siga la porta per a la privatització del port de la nostra ciutat. Tot al contrari, el dret comunitari, aplicable a la normativa estatal i de forma subsidiària a la normativa de la Comunitat Autònoma, aposta clarament per l’autonomia de la gestió i l’autosuficiència econòmica, la transparència en la gestió i la informació al públic, així com una major participació en l`estructura i òrgans de gestió de les administracions territorials a on estan ubicats els ports i els agents econòmics i socials del territori. Qualsevol altra lectura del què és un port autònom és una lectura molt particular dels qui han decidit el destí i futur del nostre port en les darreres dècades.
2. La iniciativa de fer el port de Dénia autònom no és nova. Està contemplada en el pacte del Castell de Dénia que vàrem signar PSPV-PSOE i Compromís en juny de 2015. Al mateix temps, existeix un compromís de la Generalitat Valenciana de dotar d’una major participació, transparència i subsidiarietat marcades per les directrius europees en la gestió dels ports de la Comunitat Valenciana, que s’ha reflectit recentment en l’Avantprojecte de Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat inclou una nova Disposició Addicional Tercera en l’article 55 que modifica la Llei 2/2014, de 13 de juny, de Ports de la Generalitat. Aquest òrgan autònom dependrà de la Generalitat Valenciana, com depenen els ports de l‘estat del govern espanyol.
3. Estem davant d’una reivindicació històrica de la ciutat: tenir veu i vot en el futur de la plaça més gran de la nostra ciutat. En les darrers dècades el nostre port ha sofert molts canvis i s’han generat conflictes degut a la gestió directa en despatxos molt llunys dels interessos generals de la nostra ciutat. Amb un canvi de model de gestió del port fomentarem una governança territorial a partir d’una autosuficiència financera, en la que es garantirà la participació de la societat civil en les decisions que s’adopten en el nivell més pròxim a la ciutadania, fet que comportarà una major implicació en la gestió ordinària dels assumptes públics i sens dubte major eficiència i eficàcia en l’administració de les competències portuàries.