Comunicado de la Oficina de la Innovació i la Creativitat: «Estem a prop i anem avant»
La Oficina de la Innovació i la Creativitat ha emitido un comunicado en el que aseguran estar cerca y continuar hacia delante. Dice así el comunicado:
Estem a prop i anem avant
La crisi de la COVID-19 ha significat, de moment, una parada en tots els nostres projectes, els personals i el col·lectius. Estem en una fase d’incertesa, a l’expectativa, però conscients que van a canviar moltes coses en el nostre entorn econòmic i social. Dénia i la Marina Alta havien iniciat i estaven consolidant la base d’un futur esperançador, basat en la gastronomia -i tot el que això implica en l’àmbit turístic i cultural- i el territori, com a elements diferenciadors en la nostra oferta. Una de les paraules més repetides en els nostres missatges era “proximitat”. Proximitat dels productes, proximitat de les tradicions, proximitat dels paratges i proximitat de les gents. Des de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, involucrada en tots els projectes que van en eixa direcció, volem estar pròxims també en aquesta nova etapa, que requerirà reinventar-nos des de la nova realitat i des de la creativitat, que sempre ha sigut necessària per a superar moments difícils de la història.
Arran la designació l’any 2015 de Dénia com a Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO i la conseqüent creació de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, es va marcar la necessitat d’estudiar la situació del sector agroalimentari de Dénia i la Marina Alta des de la major amplitud possible i amb una visió innovadora, conscients que cal explorar i tenir cura dels recursos disponibles i crear-ne d’altres si en cal. El resultat va ser la redacció i l’activació del “Pla d’Acció Denia&MarinaAlta #Tastinglife”, amb la ferma voluntat de donar valor al nostre patrimoni gastronòmic i agroalimentari, sempre adoptant els compromisos que comporta formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, i l’adopció irrenunciable dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) i les polítiques i els programes internacionals vinculats a l’Agenda 2030.
S’han realitzat accions de promoció de productes, productors i cuiners de la Marina Alta. La nostra tradició alimentària i el nostre territori han estat presents en diversos fòrums nacionals i internacionals, hem creat productes turístics innovadors per mitjà d’aliances amb empreses del nostre territori i hem treballat amb les nostres indústries agroalimentàries en el disseny i desenvolupament d’importants esdeveniments com el D*na Festival o el D*na Fòrum, en el qual gran part dels ajuntaments de la Marina Alta van subscriure un document en defensa del territori i el patrimoni agroalimentari comarcal. Hem desenvolupat també programes formatius amb alumnes, professors i investigadors de tot el món.
Actualment estàvem treballant en una nova i avançada fase. Amb el projecte ‘Bancalet’ ens disposem a iniciar una experiència pilot sobre la custòdia del paisatge gastronòmic de la Marina Alta. Volem desenvolupar un nou sentit de la cultura de l’alimentació a la Marina Alta i reconstruir un sistema gastronòmic respectuós amb l’entorn i lligat als hàbits culturals tradicionals i a les iniciatives innovadores. Amb la recuperació del conreu de les terres i la posada en valor del producte autòcton assegurarem, a més, un paisatge agrícola que reforçarà l’atractiu turístic de la comarca. Amb l’evolució de la indústria agroalimentària de la Marina Alta aconseguirem, igualment, fer una economia més sòlida, diversa i adaptativa, que millore el reconeixement i atractiu del nostre territori.
A vegades les circumstàncies ens reafirmen, però també ens obliguen a canviar el pas, repensar, madurar algunes idees i projectes. És el que estem fent ara mateix: buscar solucions i proposar eixides adaptades al nou i encara imprecís escenari. Hem optat primerament per escoltar. Escoltar atentament els implicats -productors, cuiners, empresaris…- per valorar la situació actual, fer balanç i obrir pas a idees. Molts d’ells han estat vinculats al projecte des de les primeres passes i, per tant, la finalitat inicial d’aquestes converses informals no era més que conéixer en quina situació es troben ara mateix, quines impressions tenen sobre el que està passant i el que pot passar. Molts, no obstant, van insistir en què seria interessant fer públiques aquestes visions per encetar debats i ser útils. Compartir per mantindre esperances.
L’Oficina de la Innovació i la Creativitat arreplega el guant. Reflexionem fins i tot des del confinament. Sabem que en tots els sectors agroalimentaris hi haurà urgències que s’han d’atendre per a mantindre coses tan elementals com la supervivència diària de les persones i les activitats, del treball i de les empreses. Sense dubte hi haurà espais per als acords i les mesures pal·liatives. Són evidentment moments de preocupació i tots estem a l’expectativa.
Del que ha passat i està passant, tots hem tret la conclusió que el projecte sorgit sota el paraigües de la Ciutat Creativa eixirà reforçat. Estava ben encaminat i cal, si més no, subratllar i accelerar el missatge de la defensa del territori, de la gastronomia de proximitat i de la qualitat de vida que ara ens sembla arrabassada. Un missatge que ara, a més, incorpora un nou element. De la proximitat reivindicada, del paratge recuperat, de la sostenibilitat compromesa, sorgeix ara la garantia de seguretat: saber que tenim els recursos a prop i que podem ser capaços d’autogestionar-nos en l’àmbit de l’alimentació i el nostre patrimoni culinari.
Hem d’eixir amb èxit d’aquesta situació fent més valuosa la nostra diferència i la nostra singularitat. És el nostre valor i hem de fer-lo visible. L’Oficina de la Innovació i la Creativitat mantindrà els compromisos amb un projecte plenament vigent, escoltarà les veus del sector i els acompanyarà en les reflexions i en les decisions que s’hauran de prendre. Començarem incentivant la reflexió innovadora. Parlarem i escoltarem, i sobretot, estarem ben a prop.